Francesco Distilo vive a Galatro ed è un ex insegnante, attualmente pensionato. Grazie alla sua produzione poetica di oltre mille componimenti, sia in vernacolo che in lingua, ha avuto numerosi riconoscimenti in vari concorsi nazionali ed internazionali. Scrive su: "Calabria letteraria", "Calabria sconosciuta", "Parallelo 38" e "La Procellaria". E stato per diversi anni corrispondente per "La Gazzetta del Sud", "Il Tempo", "Il Giornale dItalia", "Il Giornale del Mezzogiorno", Ha pubblicato: "Spighe doro", "U stabbulimentu i Galatru"; "Polistena: un lontano e caro ricordo"; "Vibo Valentia: dal 1940 al 1946".
Stu mari chi marridi
Calabria, tu sì bedha veramenti,
cà sì ricca di tantu e tantu mari,
di nu mari lìmpidu, risprennenti,
chi faci tutti quanti nnamurari.
I praji naturali arricchiscinu
stì mari chi ti fannu gran curuna,
pò sanu suli i genti abbundiscinu,
quando, destati, mègghiu sprenne a luna.
U Joniu e u Tirrenu su ddui diamanti,
chi fannu di stà terra nu villinu,
lazzurru di stì mari è nu carmanti,
chi paci duna a ogni cittadinu.
Abbundanu pisci dogni qualità:
i tunni, i cristaddedhi e u pisci spata,
di chisti si nòtrica a gurdità,
cu veni ccà mu passa na jornata.
A cotrari, a giuvani e vecchiaredi,
a fìmmani, a òmani, a sani e malati,
a chisti, u mari nostru, nci cuncedi
mu pàssanu nsaluti tuttastati.
Lacqua i stì mari, chè medicina,
u suli chè nu vaccinu previntivu,
laria sana chi di lu mari mina,
ndi dùnanu saluti, dùnano motivu.
U jauru d u jodiu ndi risana
d a tussi, da zegra e u pettu apri paru,
cu ccà veni u passa na settimana,
sabbidi comu u mari è nu riparu.
I miedici, i miedicini e i speziali,
i nui stànnu luntani tantu, tantu,
pecchì, i mari nostri, di tutt i mali
sù veramenti miedici i gran vantu.
Io vi salutu, mari calabrisi,
cà siti di stà terra taumaturghi,
curati li malati senza spisi,
annettati u ntestinu senza purghi.
Siti d a Calabria chidha chianura
dacqua ch i poeti tutti cantàru,
siti d u celestru la gran pittura,
chi lartisti cchiù noti, poi, imitàru.
U focu e u focularu
Di mbernu, quandu facìa friddu forti,
quandu u tempu fora pannizzijava,
oppuru s u jelu mpiccicava i porti,
u focu ntra ogni casa vampijava.
Zzumpi di castagnara e tanti astèdhi,
fraschi sicchi dìlici e di bruvèra,
cu chisti sabbrusciavanu i truppèdhi,
chi parìa ca sbampava na costèra.
U caddu, chi dhà spandìa tuttu ntornu,
coddijava i càmmari e a cucina,
u lustru chi mandava parìa jornu,
nò ncèra bisognu d a lampadina.
Vicinu, a hiancu di stù foculàru,
na pignata i suriaca jia gugghiendu,
era u pastu dogni bonu massàru,
chi ntr a stadha li vacchi jia pascendu.
Ntornu, seduti supa a zzuccarèdhi,
tutt a famigghia dhà si coddijava,
èranu vecchi, giuvani e cotrarèdhi,
mentri u pappù fèraguli cuntàva.
U focu, u foculàru, lu brascèri,
tenènu uniti tutti li famigghi,
mò, mbeci, nò è cchiù comahhieri,
luntani sugnu patri, mammi e figghi.
Stì cosi, mò, di tutti quanti i casi,
cacciati furu e vìnnaru cangiati,
a postu i chisti fìciaru mu trasi
u gas e tantatri cosi cumbinati.
Pe chistu vinni menu lu rispettu
tra mammi, patri, figghi e parentèra,
chidhu focu nò ncè cchiù suttò tettu,
finìu chidhu tempu: mò è na brutta era.
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